Tuesday, February 3, 2009

Kuda ka Baghal ka?

Dah lama dah aku tak menuleh di sini. Bukan pasai tak suka tuleh dalam Bahasa Melayu, kalu tak suka aku tak bukak la blog ni, tapi pasai sibok sikit dengan jadual baru yang baru siap.

Dalam dok sibok buat jadual tu dok surf jugak la dan seperti semua surfer yang sensitive terhadap politik negara, kes 2 ekog baghal di Perak tu tentu tak terlepaih daripada screen radar aku. Dok berkelip-kelip lampu di screen radar. Check punya check tengok punya tengok usyar punya usyar rupa-rupanya ribot yang lagi dasyat daripada Katerina yang dok tuju negeri Perak.

Aku pun baca la merata rata tentang cerita ni. Banyak tempat aku pi baca tapi dok penin lagu tu jugak, tak tau yang mana ekoq yang mana kepala. Last last baca punya baca dia dok mai dengan jelaih dah. Cerita dia macam ni.

Dulu di satu negeri yang kaya dengan bijih timah (bukan biji Timah no, jangan dok silap, yang tu ada orang Pahang suka) ada la satu kawasan yang banyak dengan kuda. Merata tempat pi ada banyak kuda. Ada kuda puteh, kuda hitam, kuda cokelat dan kuda kelabu taik anjin.

Kuda-kuda ni semua pandai mentadbir tempat depa. Lama-kelamaan, ada segerombolan baghal yang menyamar jadi kuda. Depa pon dilantik oleh kuda-kuda lain jadi ketua tempat tu. Depa dok pejegha kuda-kuda lain buat kerja tapi depa dok joli. Habih rumput-rumput yang hijau dan tembon depa sapu. Depa tinggai rumput kerin saja kat kuda-kuda lain. Baghal-baghal ni lama jugak dok bermaharajalela dok sapu rumput-rumput segar.

Kuda-kuda tulen yang dah lama dok saspek depa kena pelotaq mola naik meradang. Satu hari masa pemilihan ketua, depa lantik kuda-kuda tulen dan buang baghal baghal ni. Punya la menangih Tok Ketua atau Tok Batin Baghal sampai 3 hari tak keluaq kandang. Dia tak mau bagi kandang dia kat chief kuda baghu.

Maka kuda-kuda tulen pon seronok la pasai depa dah tendang terajang baghal-baghal ni semua. Tok Ketua baghal yang bengkak-bengkak mata pon terpaksa jugak keluaq daripada kandang dia dengan teloq yang berat.

Baghal ni tetap baghal jugak. Depa bukan buleh tengok kuda hidop senang. Depa dok teringat lagi rumput-rumput hijau yang depa dok sebat dulu. Bukannya depa tak buleh dapat rumput hijau tapi di bawah pentadbiran kuda, kalu nak rumput hijau kena kerja la. Masalahnya, baghal-baghal ni semua ada fobia. Depa fobia dengan kerja. Kalu sebot kerja saja dan dan depa demam kogha-kogha.

Depa tak dok diam. Depa dok peghati kuda-kuda yang dok mentadbir tu. Depa nampak ada dua ekoq kuda yang agak slow sikit buat kerja. Sebenaqnya bukan slow tapi tak bergerak langsong. Ha, ada chance depa kata. Check punya check, selidik punya selidik sampai curi ambik sampel DNA, depa dapat tau yang 2 ekoq kuda slow ni sebenaqnya adalah spesis baghal yang baghu. Rupa betoi-betoi macam kuda tapi teloq depa teloq baghal.

Apa lagi, depa pon pi jumpa baghal 2 ekoq ni dan bawak sama berlori-lori rumput hijau yang depa simpan di tempat yang selamat. Apa lagi, kalu dah baghal tu baghal jugak la maka terbeliak la mata 2 ekoq baghal tadi.

2 ekoq baghal ni pon diseludop ke satu negeri yang agak jauh dari negeri bijih timah ni. Tok ketua negeri jauh ni memang terkenal suka mencarot tapi sebenaqnya dia bukan betoi betoi ketua, dia balaci saja.

Tok ketua yang sebenaq negeri ni sekoq boya yang pantang tengok bangkai. Ada saja bangkai dia mesti pi dekat dan usyar. Kalu dia tengok bangkai tu elok sikit mola la telioq.
Tok ketua boya kote kawaq ni pon mola la pujok baghal 2 ekoq ni tapi baghal ni takot. Bila depa tak mau saja, naik marah la boya kote kawaq ni. Dia panggil pasangan dia. Dulu pasangan dia ni okay jugak la tapi lani dah berubah. Tak nampak macam boya langsong. Rupa dia lani saling tak tumpah macam badak ayaq.

Si Badak ayaq ni pon lompat di tengah belakang dua dua ekoq baghal ni. Macam nak patah tulang belakang kena kokko badak ayaq. Last-last sekali terpaksa la depa mengalah.

Macam tu la ceritanya mengikut apa yang aku dengaq. Tak tau la aku betoi ka tak. terpulang la kat masing masing untuk buat keputusan sendiri.

5 comments:

mem-Besar said...

hah!! update punNn .. rindu nak baca slang penang ni .. ntahlah ek penin pala duk ikut kisah diorang ni ... belit sana belit sini .. ntah mana yang betul ntah .. tapi yg pasti baghal-baghal tu memang dah boleh kena hukum tembak kot .. mana tau penyakit yg diorang duk ada tu menular nanti ...

Kata Tak Nak said...

Membesar,
Kalu di ladang-ladang besaq kan, baghal macam ni dah lama jadi dog-meat dah.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Lor...kita serumpun tapi nyanyi lagu lain. Pada den, depa ni bukan baghal ataupun kuda, tapi anjing yang suka menyalak dan goyang ekoq kat tuan mereka bila dipanggil. La ni, tuan mereka dok panggil lah tu.

rastom said...

Badak ayaq tu macam badak berendam ka? Saya kadang dok pikiaq camana hak kote kawaq tu ragaih badak ayaq. Buleh buat modai bagi kat National Geographic kot?

Kata Tak Nak said...

Shah,
Paoto la aku asyik dok dengaq anjin menyalak, ropa-ropanya depa.

Rastom,
Mana KK mau kat Badak Ayaq dah, ntah ntah tukang kebon dok ragaih dia kot.

 

Design by Amanda @ Blogger Buster