Sunday, February 8, 2009

Katak Main Katak

Man: Oi Man, hang dapat apa?

Din: Tak tau lagi la, aku rasa aku nanti dapat jadi eksko kot.

Man: Aku pun rasa macam tu kot.

Din: Man, hang mau eksko apa?

Man: Aku mau eksko pelancongan, hang mau apa?

Din: Laa, aku pun mau eksko pelancongan, hang ambik yang lain la.

Man: Pasai apa pulak aku kena ambik yang lain.

Din: Memang patot pun, hang selalu dok bagi alsan hang sakit, sikit, sikit sakit, hang tak cakap apa pun, asyik-asyik aku saja yang dok cakap dengan pemberita, hang dok terkencin dalam seluaq.

Man: Woi, memang aku sakit pon, bukan aku buat-buat cerita.

Din: Macam ni la Man, aku jadi eksko pelancongan hang jadi eksko tanah. Bila aku buat lawatan ke China, hang ikut la, kita cari ayam sana punya. Bila ada tanah hang bagi la kat aku sama. Macam tu la member.

Man: Okay, tapi hang jangan lupa bawak aku sama hang tau, aku dok teringat lagi yang di Penang punya, fuyoo sempoi betoi.

Din: Hang jangan risau, di China lagi sempoi punya, kita buleh dapat free.

Man: Ni, maknya tu dapat apa ha?

Din: Maknya mana? Oh, ooh maknya tu ka, aku pun tak tau, aku rasa dia tak dapat apa kot pasai dia bukan reti apa pon.

Man: Aku dengaq kan, depa nak bagi kat dia timbalan Menteri Besaq kot.

Din: Apa? TBM? Dajai punya Zam,  hari tu dia janji nak bagi kat a... . kat maknya tu dia nak bagi Timbalan Menteri Besaq? Kalu dia bagi aku lompat balik.

Man: Hang nak lompat mana? Mana depa mau hang balik. Baik kita resign mau tak. Duit kita dah dapat, kerja, memang kita tak tau buat, oghang pon tak buleh pandang muka kita, baik kita belah.

Din: Betoi jugak, duit kita dapat banyak, baik kita belah pi China dudok sana.

Man: So tunggu apa lagi, aku dah panggil pemberita, depa nanti mai sini pukoi 6 ptg. hang cakap la kat depa yang kita dah resign. Hang bagi la alasan yang kita tak mau pasai kita semua orang gadoh, kunun-kununnya kita ni bagoih la.

Din: Bagoih tu, hang pon sama la kan?

Man: Aku tak buleh, aku sakit, bukan hang tak tau, aku tak pandai cakap, nanti depa tanya-tanya aku terbongkaq rahsia pulak.

Din: Betoi tu, hang bukan pandai sangat biaq aku sorang saja cakap. Okay sat lagi pukoi 6 aku tunggu pemberita disini, aku nak balik buat skrip sat. Okay jumpa lagi esok.

(Lepas 15 minit)

Nas: Macam mana Man?

Man: Okay jadi siap, sat lagi pukoi 6 dia nanti buat kenyataan akhbar. Lepaih tu aku nanti panggil pemberita kata aku tak kata pon aku nak resign, biaq dia sorang saja resign so jawatan TMB tu dapat kat hang.

Nas: Best, hang memang bagoih la Man.

Man: Aku bengang sunggoh, kita sama-sama main wayang dia yang dapat TMB dan dia nak ambik sama eksko pelancongan, semua dia mau kat dia, mana buleh. Hang jadi takapa. Tapi hang jangan lupa bagi kat aku eksko pelancongan.

Nas: Jangan kata eksko pelancongan, eksko pelacoran pon buleh.

4 comments:

Kerp (Ph.D) said...

maknya dapat kemri. peh tu duit yang cecah juta-jutaan tu bleh angkat wheelchair yang super light weight, harga dalam lingkungan 20-30k...alaa, celah gigi je.

Kata Tak Nak said...

Bukan celah gigi. celah p--i.

Kerp (Ph.D) said...

celah po'en dia...muahahhahaha

sharleen said...

CELAH PELIAK dier...

 

Design by Amanda @ Blogger Buster