Wednesday, January 14, 2009

Jahat ka aku?

Aku ni bukan la jahat sangat tapi cadangan yang aku nak bagi ni mungkin ramai yang akan kata jahat tapi ada logic dia la.

Hari tu orang punya la dok mintak kat gomen suruh bagi turun tarif letrik dan ada la menteri dengan sombong kata tak buleh. Dia bagi alasan pasai harga arang batu tinggi tapi cuba baca yang ni tengok.
          
"Gas contributes 60 per cent to electricity generation in the country
while coal 30 per cent and hydro between five and six per cent and the
rest from other sources of energy".


Hari tu cara dia cakap macam la arang batu ni satu satunya sumber tenaga untuk generate karan. Lani tiba-tiba, tak pasai-pasai, orang tak gadoh nak mintak pon, dia buat kenyataan suruh Petronas kaji semula harga gas dengan tujuan nak bok turun tarif letrik ni.

La macam mana buleh jadi macam ni pulak? Aku rasa la, ni mungkin ada kena-mengena dengan apa dok jadi di KT tu. Depa dok mengeliat pasai nampak-nampak ada kemungkinan depa nak kalah.

Berjuta-juta depa dah huloq, banyak jalan dah depa tar sampai tinggi dia hapoih orang. Reban ayam dan kandang kambin pon depa dah cat, depa nak aircond semua kawasan pantai tapi sambutan kat depa dok macam tu jugak so depa bok keluaq idea ni pulak la.

Lani kita balik ke perenggan pertama aku. Yang semua semua tak akan jadi kalu takdak pilihanraya kecik. Kena ada wakil rakyat mati baru rakyat buleh dapat macam-macam. Kalu wakil rakyat dok sehat, haram apa pon tak dak.

Jadi jalan penyelesaian untuk rakyat nak dapat macam-macam ialah untuk wakil rakyat dia gol, tak kira la, wakil rakyat gomen ka, pembangkang ka. Bila ada pilihanraya kecik baru bantuan sampai. Aku rasa time tu kalu nak mintak depa buat tandas awam di tengah jalan pon depa buat.

Mai kita pakat-pakat mintak semua ward di hospital jadi ward 1st class dan makanan hospital bertaraf hotel 5 bintang. Kita bisin kuat-kuat. Lagi sekali ada wakil rakyat gol, mungkin depa bagi kat kita yang kita mintak tu.

7 comments:

cipan goreng said...

hahaa..salam cikgu,betol kata cikgu tu..time pilihan raya,semua depa taboq..dah menang kalu,senyap ja..apa kata cikgu wat ghetaih gheja,nak bertanding kena umoq lebeh 70,lagi tua lagi baguih,pas tu syarat ke-2,kena ada sekurang-kurangnya 3 sakit kritikal cam sakit jantung,kencing manis,darah tinggi,hahahaa..tamak haloba tak termasuk dalam sakit ok,hehee..boleh ka lagu tu cikgu??leh kita mintak macam-macam,saya nak mintak dorang potong PTPTN,hehee..dah xlaghat nak bayaq nie,tiap-tiap bulan depa charge 50hengget,jadah nya...

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Dari waktu PRK Ijok 2tahun lalu lagi, sudah ada segelintir mendo'akan lagi ramai ahli parlimen bn mampuih, dan ada PRK kat situ. Tapi takpa, kian hari kian terbukti kejahatan orang bn ni. Kalau ikut hati den ni, kita sembelih satu satu atau hantaq depa kat Gaza sana. Tapi taklah gak...takut puak israel haram tu depa buat memba dan menyiksa lak rakyat Palestin. Camtu, kita sembelih ja lah. Tapi sebelum tu, kita kemeri depa dulu :)

La ni, FMM pula mintak turunkan harga letrik. Den rasa, selain dari kt, puak bn akan turunkan kerana ada jugak syarikat fmm ni menyumbang kepada mereka.

Kerp (Ph.D) said...

haha...bukan satu perkara baru, cikgu. by-election ni tak ubah macam lubok mas. tapi tak pulak semua rakyat dapat menikmati pilihanraya kecik. mengharapkan ianya berlaku ditempat kita sama la macam mendoakan wakil rakyat yang ada tu kojol. not a very nice thing to wish for, to be honest...hehehehe...

Kata Tak Nak said...

cipan goreng,
Lepaih ni mana pulak MP yang nak gol.
MP kita hanya berjasa bila depa mati.

Kata Tak Nak said...

shah,
It has always been like that. I am sure they have a separate budget for this kind of contingency.

Kata Tak Nak said...

Kerp,
Yes, its not a good wish but if when they are alive they give nothing to their electorate then I think its not wrong for their electorates to wish for their deaths, at least they will get a windfall.

umialia said...

jahat ka aku?tak tak jahat...air teh dia ,ada rupa rasa tiada..yg banyak kat HKL adalah mak2 indon dll...

napalah bila ada wakil yg gol baru nak dapat kemudahan.peruntukan yg diberi untuk rakyat adakah diperuntukkan untuk dia aje.
mungkin dia fikir ,dia juga adalah rakyat .jadi peruntukan yg diberi memang untuk dia aje

 

Design by Amanda @ Blogger Buster